divendres, 19 de novembre del 2010

CABRES MONTESES


r












Les cabres monteses o salvatges són una espècie amb fort dimorfisme sexual igual que d'altres bovins. Les famelles miden uns 120 cm. de llarg i 60 cm. d'alçada en la creu, pesant entre els 30 i 45 quilos. Tenen unes banyes bastant curtes. Els mascles, en canvi, poden arribar als 148 cm. de llarg i tenen una alçada de 77 cm. en la creu, arribant a un pes màxim de 110 quilos. Les banyes dels mascles són notablement més revinguts i poden arribar a èsser el triple de llargs que els de les famelles.
El color i la longitud del pelatge varía segons les espècies i l'època de l'any. A l'hivern el pelatge és més llarg i el color grisós . Darrere les mudes ( abril- maig) el color es torna terrós o canela amb clapes fosques a la part inferior de les potes que en els mascles pot extendres fins als flancs, espatlles i ventre.
El seu crani és petit i el seu musell es més allargat que el de la cabra domèstica. De peu forcat, de constitució forta, d'extremitats nerviüdes, amb la cua molt curta ( d'uns 15 cm.) aixacada cap amunt i que mou amb soltesa i freqüència. Les seves orelles ( d'uns 13 cm. de longitud ) , estàn disposades per a orientar els seus pavellons auditius en la mateixa forma que les seves congèneres rumiants.
S'alimenten predominantment d'herbes , brots i quan arriba l'hivern de fulles d'arbres. Es tracta d'un dels mamífers més representatius de les nostres muntanyes. Habiten el centre i al sud de la Península Ibérica ( Ports de Besseit- Monte Caro , serra de Gredos, serra Nevada i serralada de Ronda ). Viuen en ramats formats, generalment , per individus del mateix sexe; els mascles a les parts més altes, i en cotes muntanyoses entre els 6oo m. als 2.500 m. d'alçada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada