dijous, 25 de novembre del 2010

VIDRIOL o SERP DE VIDRE











El VIDRIOL es un llargardaix, sargantana o saurí sense potes , de cos cilìndric, que sovint es confon amb una serp. El nom científic es " anguis fragilis " , i en català també se'l coneix com lliseta pel tacte suau de la seva pell, i serp de vidre per la fragilitat de la seva cua.
Pot assolir fins a 50 cm. de llargada. La seva cua és llarga, sovint més llarga que el conjunt del cos i el cap ( primera i segona fotografia ). Com fan molts llangardaixos i sargantanes, però cap serp, quan se senten en perill per l'atac d'un possible deprededor alliberan la cua. La cua despressa manté durant un temps, el moviment que fàcilment pot atraure l'atenció del possible deprededor, fet que permet la fugida del vidriol. És un animal diurn que a diferència de les serps muda la seva pell per plaques i no sencera.
Busca indrets humits, tot i que vol l'escalfor del sol com els altres llangardaixos. Els vidriols s'alimenten sobretot de llimacs, baboses, cucs, aranyes cenpeus, insectes i llurs larves; cosa que fa que siguin especialment abundants en llocs humits amb força cobertura vegetal herbàcia i semiarbustiva , com ara els boscos de ribera.
aspecte de serp...... es mou reptant com una serp i té llengua bífida... però té parpelles mòbils , com qualsevol llangardaix , que li permeten tancar el ulls i, a banda i banda de la part posterior del cap, un parell de petits i curts conductes auditius, els orificis d'entrada es troben en un plec de la pell difícil de veure. Es una espècie ovovipara. Animal molt tolerable al fred.
El color dels vidriols és variable - bru, gris, vermellos -. Les femelles tenen sovint una línea fosca sobre fons clar que segueix la columna vertebral, i els costats i ventre foscos. Els mascles són de coloració més uniforme, però poden tenir taques blaves. Destaquen per la seva longevitat, en captivitat, han arribat als 50 anys de supervivència.

2 comentaris:

  1. Ahir vam tenir a les mans el què semblava un vidriol; però el lloc on el vam trobar és a les ardenes belgues i l'animalet tenia a penes un pam de llarg, de color clar amb dues ratlles molt fosques, diría que negres, ben visibles als costats. Es un vidriol o pot ser una cria de qualsevol altra serp? per la forma del cap, ho semblava... Gràcies per la informació!

    ResponElimina
    Respostes
    1. fixat en la punta, si la tenia igual, és un vidriol

      Elimina